blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Inception - Počiatok - recenzia


Tento film som prvý krát videl asi pred 2 mesiacmi, a za tie 2 mesiace som si ho stihol pozrieť už 4 krát . Film ma hneď od začiatku zaujímavý a nedovolí divákovi sa od neho odtrhnúť.
      Film začína typicky akciou a zoznamuje nás, čo to znamená byť “v sne, ktorý je v sne”. Hneď zistíme, že ak sa aspoň zo začiatku nesústredíme na dianie na plátne, nemusíme neskôr filmu vôbec pochopiť. Nolan si to však uvedomuje tiež a nič nenecháva na náhodu, pretože prvá polovica filmu je o vysvetľovaní zákonov “zločinu v sne”, ktorý tvorcovia ukryli do scén trénovania mladej architektky Ariadne (Ellen Page) nájomným zlodejom Cobbom (Leonardo DiCaprio). Cobb je odborník na extrakciu tajných informácií z vášho podvedomia počas spánku. Tentoraz však Cobb musí naopak do podvedomia vnoriť (lepší preklad slova inception) myšlienku – počiatok toho, aby obeť vykonala požadovaný čin. Druhou rovinou vo filme je osobná trauma Cobba, ktorá mu nedá spať a postupne sa dozvedáme prečo.
 
Najviac sa mi aj tak páči tzv incepcia myšlienky. Cobb spolu zo svojím tímom hlboko do podvedomia, čo dosianu opetovným sa uspatím a vytvorením ďalšieho sna v sne.Dokonca naraz budeme sledovať až päť takýchto vrstiev, kde však dochádza k dilatácii času. Okrem vnímania času, s ktorým sa režisér vysporiadal bravúrne a prakticky bez veľkej logickej chyby, na akú sme u hollywoodskych filmoch zvyknutí, sa so svetom v sne objavuje aj vlastná fyzika a fantázia. Bohužiaľ tej fantázie je tu pomenej, akoby ste vo sne čakali. Možno sa tvorcovia báli, aby sme potom uverili vážnosti Cobbovho problému, ktorý je pre mňa nosným prvkom tohto filmu. Tento film je jeden z najlepších, ktoré som doteraz videl a vrelo ho odporúčam.

recenzie | stály odkaz

Komentáre

  1. Tak
    Súhlasím tiež jeden z njalepších čo som videl ;)
    publikované: 02.10.2011 20:19:15 | autor: igi135 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014